CEFRİDEM 1 G IV ENJEKSIYON IÇIN TOZ IÇEREN FLAKON (Pharma Vision) KULLANICI YORUMLARI
- İlaç Adı: CEFRİDEM 1 G IV ENJEKSIYON IÇIN TOZ IÇEREN FLAKON (Pharma Vision)
- Etken Madde: SEFTRİAKSON SODYUM
- Üretici Firma: PHARMADA İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CEFRİDEM ilacı nedir? Etken maddesi nedir?
CEFRİDEM, her bir flakonunda 1000 mg seftriaksona eşdeğer miktarda 1193 mg seftriakson sodyum içeren bir ilaçtır. Yardımcı madde içermeyen beyaz-kremden, sarımsı renge kadar değişen renklerde kristalize toz formunda enjeksiyonluk bir çözeltidir.
CEFRİDEM ilacı ne için kullanılır?
CEFRİDEM, duyarlı patojenlerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. Sepsis, menenjit, Lyme borreliosis’in erken ve geç evreleri, abdominal enfeksiyonlar, kemik, eklem, yumuşak doku, cilt ve yara enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonları, solunum yolları enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar ve preoperatif enfeksiyon profilaksisi gibi durumlar CEFRİDEM ile tedavi edilebilir.
CEFRİDEM ilacı nasıl kullanılır? Nasıl uygulanır?
CEFRİDEM, genellikle günde tek doz 1-2 g (24 saatte bir) dozajlar halinde kullanılır. Dozaj, hastalığın ciddiyetine ve türüne göre ayarlanabilir. İntravenöz enjeksiyon için 10 mL steril enjeksiyonluk suda çözündürülür ve 2-4 dakika içinde uygulanır. İntravenöz infüzyon için ise en az 30 dakika süreyle verilmelidir.
CEFRİDEM ilacı özel popülasyonlarda nasıl kullanılır?
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozajda çok az değişiklik olabilir ve tedaviye devam edilebilir. Yenidoğan, bebek ve çocuklarda ise dozajlar vücut ağırlığına göre belirlenebilir. Yüksek dozajlar ise hafif dozajlardan farklı sonuçlar doğurabilir.
CEFRİDEM ilacı kontrendikasyonları nelerdir?
CEFRİDEM, sefalosporin sınıfı antibiyotiklere aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir. Penisiline karşı aşırı hassasiyeti olanlarda çapraz alerjik reaksiyonlar görülebilir. Ayrıca, hiperbilirubinemili yeni doğanlar ve prematüre bebeğe sahip hastalar da CEFRİDEM kullanmamalıdır.
CEFRİDEM ilacı yan etkileri nelerdir?
CEFRİDEM kullanımı sırasında görülen yan etkiler arasında enfeksiyonlar, kan ve lenf sistemi hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, gastrointestinal hastalıklar, hepatobilier hastalıklar, deri ve deri altı doku hastalıkları, böbrek ve idrar yolu hastalıkları bulunmaktadır.
CEFRİDEM ilacı gebelikte kullanılabilir mi? Gebelik kategorisi hangisidir?
Gebelik kategorisi B olan CEFRİDEM, gebelik döneminde kullanılabilir ancak hormonal kontraseptif etkinliğini etkileyebilir. Bu nedenle, gebelikte veya sonrasında doğum kontrolü için hormonal olmayan kontraseptif önlemler de alınması önerilir.
CEFRİDEM ilacı emzirirken kullanılabilir mi?
Seftriakson anne sütüne küçük miktarlarda geçebileceği için emzirme döneminde CEFRİDEM kullanımı göz önünde bulundurulmalıdır.
CEFRİDEM ilacı nasıl saklanmalı?
CEFRİDEM oda sıcaklığında (25°C’nin altında) saklanmalı ve ışıktan korunmalıdır. Rekonstitüe çözelti hazırlandıktan sonra oda sıcaklığında 6 saat, buzdolabında ise yaklaşık 24 saat dayanıklıdır. Bozulmuş ilaçlar veya atık materyaller, tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğine uygun olarak imha edilmelidir.