CEFRİDEM 2 G IV ENJEKSIYON IÇIN TOZ IÇEREN FLAKON (Toprak-Mefar) KULLANICI YORUMLARI
- İlaç Adı: CEFRİDEM 2 G IV ENJEKSIYON IÇIN TOZ IÇEREN FLAKON (Toprak-Mefar)
- Etken Madde: SEFTRİAKSON SODYUM
- Üretici Firma: PHARMADA İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CEFRİDEM İlacı Nedir?
CEFRİDEM, her bir flakonda 2386 mg seftriakson sodyum içeren bir ilaçtır. Etkin madde seftriaksondır.
CEFRİDEM İlacı Ne İçin Kullanılır?
CEFRİDEM, seftriaksona duyarlı patojenlerin neden olduğu çeşitli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Sepsis, menenjit, Lyme borreliosis, abdominal enfeksiyonlar, kemik, eklem, yumuşak doku enfeksiyonları, cilt ve yara enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonları, solunum yolları enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar ve preoperatif enfeksiyon profilaksisi gibi durumlar için kullanılabilir.
CEFRİDEM İlacı Nasıl Kullanılır? Nasıl Uygulanır?
Yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar için günde tek doz 1-2 g CEFRİDEM uygundur. Ağır vakalarda veya orta derecede duyarlı organizmaların neden olduğu enfeksiyonlarda günde tek doz, 4 g’a çıkabilir. Uygulama şekli genellikle intravenöz enjeksiyon veya infüzyon şeklindedir.
CEFRİDEM İlacı Özel Popülasyonlarda Nasıl Kullanılır?
Böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekebilir. Pediyatrik popülasyonda dozlar vücut ağırlığına göre belirlenir, yeni doğanlarda ve prematüre bebeklerde dikkatli kullanılması önerilir.
CEFRİDEM İlacı Kontrendikasyonları Nelerdir?
CEFRİDEM, sefalosporin sınıfı antibiyotiklere aşırı hassasiyeti olan hastalarda kontrendikedir. Ayrıca, penislilinlere karşı aşırı hassasiyeti olanlarda da dikkatle kullanılmalıdır.
CEFRİDEM İlacı Yan Etkileri Nelerdir?
Yaygın yan etkiler arasında ishal, bulantı, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi yer alır. Seyrek olarak görülen yan etkiler arasında nötropeni, lökopeni, trombositopeni, anafilaktik veya anafilaktoid reaksiyonlar bulunabilir.
CEFRİDEM İlacı Gebelikte Kullanılabilir mi? Gebelik Kategorisi Hangisidir?
Seftriakson plasentayı geçebilir ve emzirme döneminde düşük konsantrasyonlarda anne sütünde bulunabilir. Bu nedenle, gebelik döneminde dikkatli kullanılması önerilir ve hormonal olmayan kontraseptifleri tedavi sırasında veya sonrasında kullanmak önerilir. Gebelik kategorisi B’dir.
CEFRİDEM İlacı Emzirirken Kullanılabilir mi?
Seftriakson düşük konsantrasyonlarda anne sütünde bulunduğundan emzirme döneminde dikkatli kullanılmalıdır.
CEFRİDEM İlacı Nasıl Saklanmalı?
CEFRİDEM oda sıcaklığında (25°C’nin altında) muhafaza edilmelidir ve ışıktan korunmalıdır. Rekonstitüe edilmiş çözelti oda sıcaklığında 6 saat, buzdolabında ise yaklaşık 24 saat saklanabilir. Seyrek görülen çökelme sorunlarını önlemek için kalsiyum içeren çözeltilerle karıştırılmamalıdır.
Bu bilgiler doğrultusunda CEFRİDEM ilacını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.