Skip to content
- İlaç Adı: CEFOZİN 1 G IM ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ İÇİN TOZ İÇEREN FLAKON
- Etken Madde: SEFAZOLİN SODYUM
- Üretici Firma: BİLİM İLAÇ SAN.VE TİC .A.Ş.
Cefozin İlacı Hakkında Bilgiler
Cefozin İlacı nedir? Etken maddesi nedir?
- Etken madde: Her flakonda etkin madde olarak 1 g sefazoline eşdeğer 1.116 g sefazolin sodyum bulunur. Yardımcı maddeler için ilgili bölüme bakınız.
Cefozin İlacı ne için kullanılır?
- Terapötik endikasyonlar: Cefozin, duyarlı mikroorganizmaların yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, safra yolu enfeksiyonları, kemik ve eklem enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar, septisemi, endokardit, perioperatif profilaksi gibi enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Cefozin İlacı nasıl kullanılır? Nasıl uygulanır?
- Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi: Dozaj ve uygulama yolu, hastanın yaşı ve vücut ağırlığı, enfeksiyonun türüne göre belirlenmelidir. Erişkinlerde intramüsküler, intravenöz enjeksiyon veya intravenöz infüzyon şeklinde kullanılabilir. Uygulama talimatlarına dikkat edilmelidir.
Cefozin İlacı özel popülasyonlarda nasıl kullanılır?
- Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği olan hastalarda dozaj ayarlaması yapılmalıdır.
- Pediyatrik popülasyon: Çocuklarda dozaj ayarlamasına dikkat edilmelidir.
- Geriyatrik popülasyon: Yaşlılarda doz ve doz aralıkları dikkatlice belirlenmelidir.
Cefozin İlacı kontrendikasyonları nelerdir?
- Kontrendikasyonlar: Sefalosporin grubu antibiyotiklere aşırı duyarlı olan hastalarda ve amid tipi lokal anesteziklere karşı aşırı duyarlı olan bireylerde kullanılmamalıdır.
Cefozin İlacı yan etkileri nelerdir?
- Yan etkiler: Bulantı, kusma, ciltte döküntü, ürtiker gibi yaygın yan etkilerin yanı sıra nadir durumlarda pansitopeni, kolit gibi ciddi reaksiyonlar görülebilir.
Cefozin İlacı gebelikte kullanılabilir mi? Gebelik kategorisi hangisidir?
- Gebelik ve laktasyon: Gebelik kategorisi B’dir. Gebelik döneminde zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır ve emzirme döneminde tercih edilmemelidir.
Cefozin İlacı nasıl saklanmalı?
- Saklama Koşulları: Flakonlar ışıktan korunarak 30°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Kullanılmayan ilaçlar ve materyaller tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğine göre imha edilmelidir.