PUREGON 600 IU/0.36 ML ENJEKSIYONLUK COZELTI IçEREN KARTUŞ KULLANICI YORUMLARI
- İlaç Adı: PUREGON 600 IU/0.36 ML ENJEKSIYONLUK COZELTI IçEREN KARTUŞ
- Etken Madde: REKOMBINANT FOLIKÜL STIMÜLAN HORMON (FSH)
- Üretici Firma: ORGANON TURKEY İLAÇLARI LİMİTED ŞİRKETİ
PUREGON İlacı Nedir? Etken Maddesi Nedir?
PUREGON, 600 IU rekombinant folikül stimülan hormon (FSH) içeren bir enjeksiyonluk çözeltidir. Etken maddesi polikistik over sendromu gibi durumlar nedeniyle kadın infertilitesinin tedavisinde ve hipogonadotropik hipogonadizm nedenli spermatogenez eksikliğinde kullanılan follitropin beta’dır.
PUREGON İlacı Ne İçin Kullanılır?
PUREGON kadın infertilitesinin tedavisinde kullanılır. Klomifen sitrat tedavisine yanıt vermeyen kadınlarda anovülasyon durumunda veya tıbbi yardımlı üreme programlarında çoklu folikül gelişimini indüklemek amacıyla kontrollü hiperstimülasyon için kullanılır. Ayrıca erkeklerde hipogonadotropik hipogonadizm nedenli spermatogenez eksikliği tedavisinde de kullanılır.
PUREGON İlacı Nasıl Kullanılır? Nasıl Uygulanır?
PUREGON, pen enjektörü kullanılarak subkutan yoldan uygulanır. İlk enjeksiyon tıbbi gözlem altında yapılmalıdır. Dozlar, hastanın yanıtına ve durumuna göre düzenlenir. Özellikle anovülasyon durumunda ardışık tedavi uygulanır ve serum östradiol düzeyleri ile folikül gelişimi ultrason ile değerlendirilir.
PUREGON İlacı Özel Popülasyonlarda Nasıl Kullanılır?
Geriyatrik popülasyonda ve pediyatrik popülasyonda kullanımı için özel bir endikasyonu bulunmamaktadır. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda da kullanımı önerilmez.
PUREGON İlacı Kontrendikasyonları Nelerdir?
PUREGON’a karşı aşırı duyarlılık durumu ve over, meme, uterus, testis, hipofiz veya hipotalamus tümörleri olanlarda kontrendikedir. Ayrıca tanısı konmamış vajinal kanama, polikistik over sendromuna bağlı olmaksızın gelişen over kistleri, gebelikle bağdaşmayan rahimdeki fibroid tümörler gibi durumlarda da kullanılmamalıdır.
PUREGON İlacı Yan Etkileri Nelerdir?
PUREGON’un yaygın yan etkileri arasında baş ağrısı, abdominal distansiyon, karın ağrısı, ishal, bulantı, ovaryan hiperstimülasyon sendromu gibi semptomlar görülebilir. Ayrıca meme şikayetleri, enjeksiyon yerinde reaksiyonlar ve jeneralize aşırı duyarlılık reaksiyonları da bildirilmiştir.
PUREGON İlacı Gebelikte Kullanılabilir mi? Gebelik Kategorisi Hangisidir?
PUREGON’un gebelik kategorisi X’tir yani gebelikte kullanımı sakıncalıdır. Ciddi doğum kusurlarına neden olabileceği düşünülmektedir.
PUREGON İlacı Emzirirken Kullanılabilir mi?
Follitropin beta’nın süte geçmesi beklenmediği için emzirirken kullanılabilir. Ancak emzirme döneminde kullanmadan önce doktora danışılması önerilir.
PUREGON İlacı Nasıl Saklanmalı?
PUREGON, 2°C – 8°C arasında buzdolabında saklanmalı ve dondurulmamalıdır. Aynı zamanda enjeksiyon için hazırlanmış olan kartuşlar en fazla 28 gün saklanabilir ve 25°C’nin altında veya buzdolabında bir defaya mahsus 3 ay saklanabilir. Boş kartuşlar tekrar doldurulmamalı ve tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğine uygun olarak imha edilmelidir.